Αγαπητοί αναγνώστες , σας καλοσωρίζουμε στον νέο ιστότοπο

Το mygrevena.blogspot.gr φιλοδοξεί να καλύψει την γκάμα των πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό, την μουσική, τον πολιτισμό και οποιοδήποτε άλλο θέμα συμβάλει στην ηρεμία, γαλήνη και ...
ευφορία της ψυχής , πηγαίνοντας κόντρα στην πληροφόρηση της αποχαύνωσης και της αρνητικότητας.

Είμαστε ανοιχτοί προς δημοσίευση και σε δικά σας άρθρα είτε ως συγγραφείς είτε ως προτάσεις θεμάτων που χρήζουν αναδημοσίευσης.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πριν αρχίσω να κάνω ΚΟΜΠΟΣΤ θα πρέπει να γνωρίζω τι είναι

 


Το κομπόστ είναι κάτι σαν χώμα αλλά με πολύ οργανική ουσία που προήλθε από την αποσύνθεση (σάπισμα) διαφόρων οργανικών υλικών (π.χ φύλλα, χόρτα, υπολείμματα καφέ μαζί με τα φίλτρα χαρτιού, φλούδες φρούτων, υπολείμματα λαχανικών κ.ά). Είναι ένα φυσικό λίπασμα γνωστό με το όνομα χούμος....



Ποια είναι τα συνηθισμένα υλικά που μπορώ να χρησιμοποιήσω για την δημιουργία του κομπόστ;

Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίζονται σε δυο μεγάλες ομάδες, στα υλικά που είναι πλούσια σε άνθρακα (καφέ) και στα υλικά που είναι πλούσια σε άζωτο (πράσινα).
Η αναλογία τους θα πρέπει να είναι περίπου 3 μέρη υλικών πλούσιων σε άνθρακα προς 1 μέρος υλικών πλούσιων σε άζωτο.

Υλικά πλούσια σε άνθρακα (ΚΑΦΕ)
Υλικά πλούσια σε άζωτο (ΠΡΑΣΙΝΑ)
Ξερά φύλλα
Χόρτο κομμένο (γκαζόν)
Μικρά κομματάκια ξύλου
Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών από την κουζίνα
Πριονίδι
Κοπριά
Κομμένα χαρτόνια και εφημερίδες
Πράσινα μέρη φυτών
Άχυρα
Υπολείμματα καφέ και τσαγιού
Τσόφλια αυγών
Φίλτρα καφέ

Πευκοβελόνες σε μικρή ποσότητα
Αν υπάρχουν πολλά υλικά πλούσια σε άνθρακα η κομποστοποίηση θα αργήσει να γίνει ενώ αν υπάρχουν περισσότερα από το κανονικό υλικά πλούσια σε άζωτο τότε θα έχουμε δυσάρεστες οσμές. Η πράξη , ο χρόνος, η υγρασία και το ανακάτεμα του σωρού 2-3 φορές την εβδομάδα θα μας βοηθήσουν να γίνουμε καλοί στην κομποστοποίηση.
Ιδιαίτεροι κανόνες δεν υπάρχουν.
Αν διαθέτουμε και όργανα μέτρησης τότε θα γίνουμε οι πλέον ειδικοί στην  παραγωγή του κομπόστ.
Έτσι μ’ ένα θερμόμετρο κοιτάζουμε η θερμοκρασία  του σωρού να κυμαίνεται 35-45Ο C και το πολύ να φθάνει 50-60Ο C .
Μ’ ένα πεχάμετρο κοιτάζουμε το Ph να κυμαίνεται μεταξύ 5,5 – 8,5.
Μ’ ένα υγρασιόμετρο κοιτάζουμε η υγρασία να κυμαίνεται μεταξύ 40 – 65%.

Τι υλικά δεν πρέπει να χρησιμοποιώ στην κομποστοποίηση;

Υλικά που δεν πρέπει να ρίχνω στον κομποστοποιητή (ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΥΛΙΚΑ)
Πλαστικά
Γυαλιά
Κουτιά αλουμινίου
Κουτιά από χυμούς και γάλατα
Κρέατα και ζωικά λίπη
Κουκούτσια και φυτικά λίπη
Γαλακτοκομικά
Κόκαλα και περιττώματα ζώων
Αποτσίγαρα
Ρούχα κ.ά

Που τοποθετώ τον κομποστοποιητή;

Τον κομποστοποιητή τον τοποθετούμε σε χώμα για να μπορούν να δράσουν οι μικροοργανισμοί και οι γαιοσκώληκες. Συγκεκριμένα αφαιρούμε τα χόρτα, σκάβουμε λίγο το χώμα και από πάνω τοποθετούμε τον κάδο κομποστοποίησης.

Πότε μπορώ να κάνω κομπόστ;

Φυσικά όλο το χρόνο.

Πως φτιάχνω το κομπόστ;

Ρίχνοντας διάφορες στρώσεις από τα «καφέ» και «πράσινα» υλικά που αναφέρονται παραπάνω μέσα στον κομποστοποιητή. Για παράδειγμα μπορώ να ρίξω πρώτα ένα στρώμα 5- 10 εκ. με άχυρα και τεμαχισμένα κλαδιά (υλικά πλούσια σε άνθρακα), ύστερα ένα στρώμα από χώμα, στη συνέχεια ένα στρώμα 5-10 εκ. με χόρτο από γκαζόν και υπολείμματα φρούτων και λαχανικών (υλικά πλούσια σε άζωτο), ένα στρώμα από χώμα και ούτω καθεξής. Εννοείται ότι κάθε στρώμα που προσθέτω το διαβρέχω μ’ ένα ποτιστήρι για να υπάρχει υγρασία στο σωρό.

Πως παίρνω το κομπόστ από τον κομποστοποιητή;

Είναι πολύ απλό. Ανοίγουμε τη πόρτα που υπάρχει στη βάση του κομποστοποιητή, βγάζουμε το έτοιμο κομπόστ ενώ από πάνω ρίχνουμε τα οργανικά υλικά.

Που χρησιμοποιείται το κομπόστ;

Το κομπόστ το ρίχνουμε στην επιφάνεια του εδάφους ή το ανακατεύουμε με το χώμα
Στα λαχανικά
Στα δένδρα
Στο γκαζόν (πριν τη σπορά ή σε φυτρωμένο κάθε χρόνο σε πάχος 1 εκ.)
Στα λουλούδια
Στα θερμοκήπια
Στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας (π.χ σιτηρά, ψυχανθή κ.ά)
Στα πάρκα
Σε παρτέρια (κάθε χρόνο όποτε θέλουμε μια στρώση 2-3 εκ.)
Σε φτωχά εδάφη ρίχνουμε μια στρώση 5-10 εκ. και ύστερα το ανακατεύουμε με το χώμα.
Οπουδήποτε θέλουμε να προσθέσουμε λίπασμα ή εδαφοβελτιωτικό

Πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Δεν δημιουργείται κομπόστ. Η θερμότητα είναι χαμηλή.
Ρίχνουμε υλικά με υψηλό ποσοστό αζώτου ή σε τελική ανάλυση λίγο αζωτούχο λίπασμα.
Βρέχουμε και ανακατεύουμε το σωρό.
Αν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή περιμένουμε να ανέβει.
Ο σωρός μυρίζει πολύ άσχημα σαν ξυνίλα.
Ρίχνουμε στεγνά υλικά και ανακατεύουμε το σωρό.
Ο σωρός μυρίζει σαν αμμωνία.
Προσθέτουμε υλικά με υψηλό ποσοστό άνθρακα (π.χ ξερά φύλλα, άχυρα, χαρτόνια κ.ά)
Μαζεύονται πολλές μύγες
Να μην ρίχνεται ακατάλληλα υλικά στο σωρό.

Σούλας Δημήτρης
Γεωπόνος – Καθηγητής στο 1ο ΕΠΑ.Λ Γρεβενών
Τομεάρχης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Εργαστηριακού Κέντρου Γρεβενών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου